Mustang Forum - Mustang World

Mustang Grilles, Mustang Windshield banners, Mustang Bumper inserts and more at MW Speedshop.com

Go Back   Mustang Forum - Mustang World > Technical Discussion > 5.0L Performance

Reply
 
Thread Tools
Old 09-19-2018, 08:03 PM   #1
nolds34
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
Need help please! - engine running bad

Hello Everyone, it's been a long time since I've posted on here but glad to see people are still active.

I have a 95' Mustang GT with GT40 crate motor. #30 fuel injectors, MAF sensor, and had the car custom tuned w/chip not too long ago. The car has been running better than ever.

I recently drove it from Illinois to Michigan. Everything running great but the AC stopped blowing cold air so I took it in to be re-charged and the tech needed to replace a cap near the line and re-charged the system.

When I picked up the car and started it, it immediately started shaking (very badly). The tech said it is coincidental that this this is happening after the AC repair and there is nothing they can do. They checked the AC compressor and that's not bogging anything down. It's really not driveable. I ordered an OBD1 reader as they didn't have one. Any thoughts or suggestions? This out of state mechanic really doesn't want to help as the car has been modified and this issue happened when it was in their hands!

The only other item to add is that the oil was recently changed and is running a bit high - not sure if that has an impact.
nolds34 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2018, 01:22 PM   #2
FRED-MATIC
Charles Bronson
 
Join Date: Dec 2003
Location: Palm Coast FL
Posts: 8,193
Unplug the MAF sensor while running, and see if it clears up. If so, most likely MAF issue.

If oil was overfilled greatly, yes that can affect the car.
__________________

Advantage Auto Transport
954-254-0704
FRED-MATIC is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2018, 01:23 PM   #3
FRED-MATIC
Charles Bronson
 
Join Date: Dec 2003
Location: Palm Coast FL
Posts: 8,193
Also try the car without the chip
__________________

Advantage Auto Transport
954-254-0704
FRED-MATIC is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2018, 06:32 PM   #4
nolds34
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
Thank you. I pulled out the MAF sensor and cleaned it with MAF cleaner. That worked but the issue came back. Might be a bad sensor to just ordered a new one. Thanks and will let u know if that works.
nolds34 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2018, 09:04 PM   #5
nolds34
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
Well....installed new MAF sensor and didnít do the trick. Also installed new EGR valve and it was better after first start and then came back after second and subsequent starts. Have tried pulling the chip out and also no luck.

There seems to be a little too much oil. Going to try and drain some out. After that, Iím at a loss on what to do next.
nolds34 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2018, 02:15 PM   #6
nolds34
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
Here is what I found when attempting to change oil. Any idea what this is???

https://youtu.be/Ck5axxl2VQc
nolds34 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 06:04 AM   #7
FRED-MATIC
Charles Bronson
 
Join Date: Dec 2003
Location: Palm Coast FL
Posts: 8,193
Quote:
Originally Posted by nolds34 View Post
Here is what I found when attempting to change oil. Any idea what this is???

https://youtu.be/Ck5axxl2VQc

ACK ! Do NOT start and run the car anymore. That is the harmonic balancer/dampner.
Very common for the rubber bonding material to dry out and give up after age and heat.

Just order a new one off of Rock Auto, and a new crank bolt. You should be golden after that.
__________________

Advantage Auto Transport
954-254-0704
FRED-MATIC is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 06:09 AM   #8
FRED-MATIC
Charles Bronson
 
Join Date: Dec 2003
Location: Palm Coast FL
Posts: 8,193
This

https://www.dormanproducts.com/p-20118-594-024.aspx

It's a Dorman part, so you could find it locally. Replace the crank bolt and seal just as a cheap insurance as well
__________________

Advantage Auto Transport
954-254-0704
FRED-MATIC is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2018, 10:12 PM   #9
WankMyYoda
probed
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 52,450
They drove your car til it fell apart.
__________________
95 Gt vert *Dart SHP under construction* 347, 80lb Siemens (huh huh), AFR Renegade 185, Molnar forged crank and rods incoming, CP carillo slugs, custom ground blower cam, Edelbrock RPM, 90mm MAF, Griggs floating rear, Griggs tubular front A-arms, Koni Yellow Adj. Coilover at all 4, Griggs bumpsteer/spherical front sway/endlinks, MM Extreme lowers, MM full length subframes, MM Stainless brake lines all round, Vortech S Trim @ 15 lbs, Stearn ST1 19"/dished, Toyo Proxes T1R up front, Michelin PSS out back, Saleen style bar, Canton 7 qt pan, Red line full synth, Stainless/braided everywhere, Moates Quarterhorse, Pro 5.0, Spec St 2, etc
WankMyYoda is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2018, 08:35 AM   #10
Mr Hollywood
Posts: 71,000
 
Join Date: Feb 2003
Location: 71,000
Posts: 25,724
Quote:
Originally Posted by WankMyYoda View Post
They drove your car til it fell apart.

They drove that fvcker so hard that the harmonic balancer came apart.
Mr Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2019, 09:52 PM   #11
Hammer
Stop.
 
Join Date: Apr 2004
Location: Chicagoland
Posts: 4,933
did you resolve the issue yet?
__________________
95 GT vert, 331, DART SHP, Vortech V2-Si
2018 Explorer Sport, Livernois

Hammer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 04:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2012 Mustangworld.com